Dovolená s chodskými psy ve Slunečnici

04.08.2013 22:07

Letošní léto jsme dovolenou přizpůsobili našemu pejskovi, který s námi bydlí už rok, a jeli se rekreovat do jižních Čech spolu s dalšími chodomily. Hned druhý den nás čekala speciální výstava chodských psů, kde Cairo skvěle zabodoval (viz. tady) a večer jsme to jeli oslavit do Jindřichova Hradce, kde zrovna probíhaly městské slavnosti, takže jsme si užili hrad i krásné historické uličky.

Ubytování v kempu Slunečnice bylo moc fajn. Cairo měl tentokrát chatičku jen sám pro sebe a brzy ji pojal za svou. Někdy bohužel až moc, choďáčci jsou holt rození hlídači. Koupání v Ratmírovském rybníku ale bohužel nesplnilo úplně naše představy, takže jsme v kempu zase tolik času netrávili a radši objevovali krásy okolí.

Zatímco v neděli probíhala přehlídka plemeníků, my vyrazili na pískovnu do Jindřiše, kde jsme si krásně zaplavali. A to spolu s Cairem. Musím hrdě oznámit, že se náš choďáček krásně rozplaval a každým dnem se zlepšoval. Brzy za námi dorazil i zbytek bandy, tedy CHS Choďák. Mamka Merida k vodě šla s odporem, ale její dětičky už na tom byly kapku lépe. Holčičky Cara a Age (Cagney) se snažily a aspoň do ní vlezly. Cara se časem odvážila i k plavání J Amy (Arigit) a Basten už jako zkušení profíci drželi tempo s páníčky a z vody skoro ani nechtěli. Přestože na sebe Cairo s Bastenem občas zadržkovali, dovolená s Choďáky a jejich páníčky byla super pohodová.

V pondělí jsme se vydali na hrad Landštejn, kam nás pustili i s pejsky. Nejen naši choďáčci všude vzbuzovali zájem a Jihočeši měli aspoň možnost poučit se o národním plemeni. Bylo fajn lidem vysvětlovat, co je to za rasu a ne mít toho „pěkného voříška“ jako obvykle, když chodíme sami J. Spolu se Štýberovými a Amy jsme se z Landštejna vydali do Slavonic, města s krásným historickým centrem, kde měli moc příjemnou kavárničku na náměstí. Tam nás opustila sestra se synovcem, kteří byli do té doby na dovče s námi, a my už v menším počtu jeli ještě zkouknout další fajn koupání ve Zvůli. Tam nás ale zastihla bouřka a s ještě mokrými pejsky jsme frčeli v hrozném nečase zpět do kempu, kde už na nás čekal zbytek osazenstva.

Úterý se neslo ve znamení chladnějšího počasí, což choďákům naprosto vyhovovalo, a tak jsme jen chodili pěšky po okolí. Podívali jsme se do Vlčic, Střížovic apod. Večery jsme trávili hraním černých historek, popíjením a klábosením. Škoda jen, že se ve středu už celá parta Choďáků rozjela domů a my v kempu osiřeli.

Naštěstí za námi přijel páníček, ze kterého měl Cairo obrovskou radost, a my pokračovali ve výletech, i když teď už sami. Navštívili jsme vesničky v okolí, Telč, Český Rudolec nebo-li Malou Hlubokou (kde jsme stavovali už se Štýberovými), procestovali Českou Kanadu včetně nové rozhledny ve Vítkovci, kam se odvážil i Cairo, a v neděli pak na zpáteční cestě ještě stihli Červenou Lhotu a Tábor.

Počasí nám celou dobu přálo, přestože víkendová vedra byla už trochu moc, a my si skvěle aktivně odpočali. Cairo měl i možnost pohrát si s mladými magůrky jako je on (s úžasnou mazlivou sestřičkou Age, s kámošem Lekím, s malinkou Fidorkou atd.) a fajnově se socializoval. Já se pro změnu dozvěděla pár zajímavých věcí od zkušenějších pejskařů :)

Shrnuto a podtrženo: bylo to super a příště určitě pojedeme znovu!